Kandidaatstelling Tweede Kamerverkiezing
Op de dag van kandidaatstelling leveren politieke partijen hun kandidatenlijst en andere stukken in bij het centraal stembureau (de Kiesraad). Op deze lijsten staan namen van personen die zich kandidaat stellen voor de Tweede Kamerverkiezing. Het inleveren van de kandidatenlijsten moet tussen 09.00 en 17.00 uur gebeuren.
Kandidaatstelling Tweede Kamerverkiezing 2021
Procesbeschrijving
-
Van inlevering tot definitieve kandidatenlijsten
-
Politieke partijen die mee willen doen aan de Tweede Kamerverkiezing, moeten in aanloop naar de verkiezing hun kandidatenlijst(en) inleveren bij het centraal stembureau (de Kiesraad). Dit doen ze op de dag van kandidaatstelling. Op deze lijst(en) staan namen van personen die zich kandidaat stellen voor de Tweede Kamerverkiezing.
-
Politieke partijen kunnen hun kandidatenlijst(en) en de bijbehorende stukken vaak al vóór de dag van kandidaatstelling laten controleren door de Kiesraad. Dit wordt voorinlevering genoemd. Ook als bij voorinlevering blijkt dat alle stukken in orde zijn, moeten partijen de stukken alsnog op de dag van de kandidaatstelling inleveren.
-
Op de dag van kandidaatstelling leveren politieke partijen hun kandidatenlijst(en) in bij de Kiesraad. Stukken die partijen ook moeten inleveren zijn (voor zover van toepassing): instemmingsverklaringen en kopieën van het identiteitsbewijs van kandidaten, ondersteuningsverklaringen, een bewijs betaling waarborgsom, en een machtiging van de partij aan de indiener van de lijst om de naam van de partij boven de lijst te zetten. Het inleveren van de kandidatenlijsten moet tussen 09.00 en 17.00 uur gebeuren bij de Kiesraad in de Zürichtoren, Muzenstraat 85 te Den Haag. Of bij de gezaghebbers van Bonaire, Sint-Eustatius of Saba op het bestuurskantoor, op 1 februari van 9.00 uur tot 17.00 uur plaatselijke tijd.
-
De Kiesraad controleert één dag na de dag van kandidaatstelling in een besloten zitting om 16.00 uur de geldigheid van de kandidatenlijsten, de daarop voorkomende kandidaten en de naam van de partijen boven de lijst.
-
Direct na het onderzoek van de ingeleverde kandidatenlijsten, legt de Kiesraad de lijsten en eventuele ondersteuningsverklaringen ter inzage, tot een dag nadat de lijsten definitief zijn geworden. Op deze lijsten staan ook geboortedata van kandidaten. Ook het proces-verbaal (papieren verslag) van de besloten zitting wordt ter inzage gelegd. Na de terinzagelegging worden de ingeleverde kandidatenlijsten en, indien van toepassing, ondersteuningsverklaringen vernietigd. Hiermee wordt voorkomen dat in de toekomst nog persoonlijke gegevens die op de originele kandidatenlijsten en ondersteuningsverklaringen stonden, achterhaald kunnen worden.
Na de besloten zitting wordt via deze website bekendgemaakt welke partijen een kandidatenlijst hebben ingeleverd. -
Als na het onderzoek van het centraal stembureaublijkt dat er bijvoorbeeld stukken ontbreken, dan wordt een partij (inleveraar) hierover geïnformeerd. De partij kan op woensdag 3 februari van 09.00 tot 17.00 en op donderdag 4 februari van 09.00 tot 17.00 uur bepaalde verzuimen herstellen bij de Kiesraad, of bij de gezaghebbers van Bonaire, Sint-Eustatius of Saba op het bestuurskantoor, op dezelfde dagen van 09.00 tot 17.00 plaatselijke tijd.
-
Vier dagen na de dag van kandidaatstelling beslist de Kiesraad in een openbare zitting over de geldigheid van de kandidatenlijsten, de vermelde kandidaten en vermelde partijnamen. En de Kiesraad nummert de kandidatenlijsten. Het proces-verbaal van de zitting met daarin alle kandidatenlijsten wordt na afloop ter inzage gelegd en gepubliceerd op deze website.
-
Kiezers en andere belanghebbenden kunnen in beroep gaan bij de Raad van State tegen beslissingen van de Kiesraad over de geldigheid van de kandidatenlijsten. Er is geen beroep mogelijk tegen beslissingen over de nummering van de kandidatenlijsten. De Raad van State doet maximaal zes dagen later uitspraak.
-
De kandidatenlijsten zijn definitief als er niet binnen vier dagen beroep is ingesteld bij de Raad van State, of als deze uitspraak heeft gedaan in eventuele beroepszaken. Op deze definitieve lijsten staan geen geboortedata van kandidaten meer. Vervolgens vernietigt het centraal stembureau de ingeleverde kandidatenlijsten en ondersteuningsverklaringen.
-