Op 12 september 2012 Tweede Kamerverkiezing

De ministerraad heeft vandaag de knoop doorgehakt: op 12 september worden de leden voor de Tweede Kamer gekozen.

Registratie politieke groeperingen

Nieuwe politieke partijen kunnen tot en met 18 juni 2012 een verzoek indienen bij de Kiesraad voor het registreren van een aanduiding (naam). Dit is overigens niet verplicht. Partijen kunnen ook deelnemen met een zogenoemde blanco lijst. Dat betekent dat er geen naam wordt geplaatst boven de kandidatenlijst en op het stembiljet; de partij krijgt enkel een nummer toegekend.

Registratie kiezers in het buitenland

Nederlanders die op de dag van stemming in het buitenland wonen of daar tijdelijk, vanwege bijvoorbeeld hun beroep verblijven, hebben nog tot en met 1 augustus 2012 om zich als kiezer te laten registreren. Het registratieverzoek moet op die dag zijn ontvangen door B&W in de gemeenteDen Haag.

Kandidaatstelling

De kandidaatstelling is op 31 juli 2012. Op deze dag leveren de politieke partijen hun kandidatenlijst in bij de hoofdstembureaus in de kieskringen waar zij willen deelnemen. Ook kunnen partijen onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de mogelijkheid van centrale inlevering bij het hoofdstembureau Den Haag.

Voor het maken van de kandidatenlijsten kunnen politieke partijen gebruik maken van ondersteunende software verkiezingen (OSV). Deze software is medio mei beschikbaar.

Op 20 september nieuwe Tweede Kamer

Het centraal stembureau (de Kiesraad) stelt op maandag 17 september tijdens een openbare zitting de verkiezingsuitslag vast. De nieuwe Tweede Kamer kan dan op donderdag 20 september voor de eerste keer samenkomen.

De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 9 juni 2010. Ook dit was een zogenoemde ontbindingsverkiezing, ontstaan na de val van het kabinet.