Partijnamen

Als een politieke partij onder een bepaalde naam ('aanduiding') wil deelnemen aan (alleen) de gemeenteraadsverkiezingen, dan moet zij deze naam bij het centraal stembureau voor de gemeenteraadsverkiezing laten registeren. Deze aanduiding komt bovenaan de kandidatenlijst en op het stembiljet te staan.

©Teun Berserik

Registratie van een aanduiding is niet verplicht. Een politieke partij kan er ook voor kiezen om deel te nemen aan de verkiezing met een zogenoemde blanco lijst. In dat geval staat er alleen een nummer bovenaan de kandidatenlijst van de partij op het stembiljet en geen naam.

Doorwerking

Bij de Kiesraad geregistreerde aanduidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen of provinciale statenverkiezingen hebben in principe ‘doorwerking’. Dit betekent dat deze aanduidingen niet opnieuw hoeven te worden geregistreerd in de verschillende gemeenten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zie ook het register met geregistreerde aanduidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Overzicht geregistreerde aanduidingen

Voor de gemeenteraadsverkiezing zijn dus geregistreerd zowel de aanduidingen die het centraal stembureau van de gemeente specifiek voor die verkiezing heeft geregistreerd als de aanduidingen die geregistreerd zijn voor de Tweede Kamerverkiezing en de provinciale statenverkiezing. Voor de aanduidingen die in het register staan van de gemeente of de provincie, kunt u het beste terecht bij de desbetreffende gemeente of provincie.