Papieren proces leidend bij vaststelling uitslag

Voor de vaststelling van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing op 15 maart is het papieren proces leidend. Dit betekent dat gemeenten, hoofdstembureaus en centraal stembureau de uitgebrachte stemmen op partijniveau handmatig zullen uitrekenen – dus zonder gebruik van een digitaal rekenhulpmiddel. Wel mag een rekenhulpmiddel worden gebruikt voor het controleren van die tellingen, en voor het doorrekenen op kandidaatsniveau. Dit heeft minister Plasterk op 3 maart in een brief aan de Kamer laten weten.

Beeld: Kiesraad

De minister schrijft dat de VNG, NVVB en de Kiesraad het met hem eens zijn dat OSV (Ondersteunende Sofware Verkiezingen) de beste basis biedt om als rekenhulpmiddel te worden gebruikt.

Randvoorwaarden

De minister maakt in zijn brief aan de Kamer duidelijk dat het kwetsbaar zou zijn als alle gemeenten zelf een rekenhulpmiddel uitwerken. Voor het gebruik van OSV als rekenhulpmiddel heeft de minister enkele randvoorwaarden bepaald. Zo mag het alleen worden gebruikt op computers die niet aan het internet zijn verbonden. En moeten alle gegevens twee keer worden ingevoerd, ter controle. De uitslagen zullen bovendien alleen op papier worden overgebracht van gemeenten naar hoofdstembureaus, en van hoofdstembureaus naar het centraal stembureau.

Transparantie

De processen-verbaal waarin hoofdstembureaus en centraal stembureau de uitslagen vastleggen, worden op internet gepubliceerd. De processen-verbaal van alle stembureaus worden ter inzage in de betreffende gemeenten gelegd. Ditzelfde geldt voor de formulieren met gemeentelijke uitslagen. Zo is elke stap in de vaststelling van de uitslag voor een ieder te controleren.

Mogelijke kwetsbaarheden

Eerder had de minister laten weten dat OSV niet integraal zal worden gebruikt. Onderzoek naar mogelijke kwetsbaarheden van OSV, in opdracht van de Kiesraad door Fox-IT gedaan, wijst uit dat ‘functionaliteiten van OSV wel bruikbaar zijn als rekenhulpmiddel, mits (…) gewaarborgd is dat het papieren proces leidend is’.