Twee nieuwe politieke partijen

De Kiesraad heeft op 16 januari 2012 twee verzoeken van partijen ingewillligd om een aanduiding (naam) te registreren. Het gaat om de aanduidingen 'MOED' en 'Anti Euro Partij'. Deze zijn bijgeschreven in het register voor aanduidingen voor Tweede Kamerverkiezingen. In totaal zijn er nu 24 namen geregistreerd.

Beeld: ©Teun Berserik

Bij de laatste verkiezing voor de Tweede Kamer, op 9 juni 2010, stonden er 61 partijnamen geregistreerd bij de Kiesraad. Hiervan deden er uiteindelijk 19 mee aan de verkiezing. Inschrijving in het register heeft overigens ‘doorwerking’ voor verkiezingen voor Eerste Kamer, gemeenteraden en provinciale staten.

Registratie niet verplicht

Registratie van een aanduiding is niet verplicht. Een partij kan ook met een zogenaamde blanco lijst deelnemen aan verkiezingen. In dat geval blijft het vakje bovenaan de kandidatenlijst én op het stembiljet leeg; de partij krijgt alleen een nummer toegekend.

Beoordeling registratieverzoeken

De Kiesraad beoordeelt of een naam (aanduiding) die een politieke groepering wil registreren niet in strijd is met bepaalde gronden, opgesomd in de Kieswet. Het gaat dan om zaken als: lijkt de aanduiding niet te veel op een al geregistreerde naam? Is de aanduiding niet te lang (meer dan 35 tekens)? Of: is de aanduiding in strijd met de openbare orde? Ook dienen aan het verzoek tot registratie enkele stukken te zijn toegevoegd, met name zijn dat de statuten en de inschrijving bij de Kamer voor Koophandel.