Kandidaatstelling Eerste Kamerverkiezing 19 april

Op maandag 23 mei 2011 vindt de Eerste Kamerverkiezing plaats. Partijen die aan deze verkiezing willen deelnemen, moeten op 19 april hun kandidatenlijsten en overige stukken inleveren bij het centraal stembureau (de Kiesraad). Dit kan tussen 09.00 uur en 17.00 uur. Desgewenst kunnen partijen gebruik maken van de mogelijkheid tot voorinlevering. De kandidatenlijsten en bijbehorende stukken worden dan al van tevoren gecheckt op volledigheid. Dit om te voorkomen dat een partij op de dag van de kandidaatstelling onplezierig verrast wordt, doordat bijvoorbeeld bepaalde formulieren ontbreken.

Beeld: ©Jeroen van der Meyde

De voorinlevering komt, ook als de stukken in orde zijn bevonden, niet in de plaats van de kandidaatstelling op 19 april.

Centrale inlevering 

Als een partij in een aantal provincies of in alle provincies met identieke lijsten uit wil komen, dan hoeft voor die provincies nog maar één lijst te worden ingeleverd. Het inleveren van verschillende lijsten voor de verschillende provincies is ook mogelijk. De mogelijkheid om binnen een provincie ( op het niveau van de kieskringen) méér lijsten in te dienen is afgeschaft. Partijen kunnen ervoor kiezen om samen één lijst in te leveren, onder samenvoeging van aanduidingen. Het aangaan van lijstencombinaties is echter niet meer mogelijk.

Aantal kandidaten en ondersteuningsverklaringen

Een nieuwe politieke partij, of een partij die bij de laatste Eerste Kamerverkiezing 15 of minder zetels heeft behaald, mag hoogstens 50 kandidaten op de lijst zetten. Een partij die toen 16 zetels óf meer behaalde, mag maximaal 80 kandidaten opnemen. Iedere kandidatenlijst die voor een provincie wordt ingeleverd, moet ten minste door één lid van provinciale staten worden ondersteund. Een lid van provinciale staten mag niet meer dan één ondersteuningsverklaring ondertekenen.

Onderzoek kandidatenlijsten

De Kiesraad onderzoekt op donderdag 21 april 2011 de kandidatenlijsten. Als de Kiesraad daarbij verzuimen constateert, wordt de inleveraar van de lijst hiervan direct op de hoogte gesteld. Partijen hebben dan op dinsdag 26 april en woensdag 27 april de gelegenheid de verzuimen te herstellen.

Geldigheid kandidatenlijsten

Op donderdag 28 april 2011, om 11.00 uur, vindt in het gebouw van de Eerste Kamer, een openbare zitting van de Kiesraad plaats. Bij deze gelegenheid wordt bekendgemaakt of de kandidatenlijsten geldig zijn verklaard. Ook zullen op de zitting de lijsten worden genummerd. Deze zitting is vrij toegankelijk voor bezoekers. Om het gebouw van de Eerste Kamer te bezoeken, dienen bezoekers zich overigens te kunnen legitimeren.

Ondersteunende Software Verkiezingsproces (OSV)

Bij het voorbereiden van de kandidaatstelling kunnen partijen gebruikmaken van Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV). Deze heeft de Kiesraad laten ontwikkelen.