Nieuwe registratieverzoeken Eerste Kamerverkiezing vóór 7 maart

Politieke partijen die nog een nieuwe aanduiding (naam) willen registreren voor de komende Eerste Kamerverkiezing, hebben hiervoor nog een paar weken de tijd. Een registratieverzoek moet uiterlijk 7 maart 2011 door de Kiesraad zijn ontvangen. Geregistreerde aanduidingen voor de Tweede Kamer hebben doorwerking naar de Eerste Kamer. In dat geval is dus geen nieuwe registratie van de aanduiding nodig. Bij een registratieverzoek dient een waarborgsom van 450,- euro te worden betaald. Deze waarborgsom wordt terugbetaald na inlevering van een geldige kandidatenlijst.

Beeld: ©Jeroen van der Meyde

Ondersteuningsverklaring

Het is alleen mogelijk om een geldige kandidatenlijst in te leveren als deze ten minste door één lid van provinciale staten van iedere provincie waarvoor de lijst wordt ingeleverd wordt ondersteund.  

Blanco lijst

Registratie van een aanduiding is overigens niet verplicht. Een partij kan ook met een zogenaamde blanco lijst deelnemen aan de verkiezingen. In dat geval komt er geen partijnaam boven de lijst én op het stembiljet te staan; de partij krijgt enkel een nummer toegekend.