Tijdig indienen registratieverzoeken

Partijen die met het oog op de aanstaande provinciale statenverkiezingen hun aanduiding nog willen laten registreren bij de Kiesraad, moeten daar niet te lang mee wachten. Registratie bij de Kiesraad werkt in beginsel door naar de ‘lagere’ verkiezingen. Dit heeft voor partijen het voordeel dat zij hun aanduiding niet voor iedere provincie afzonderlijk behoeven te laten registreren. Geadviseerd wordt om vóór 1 november registratieverzoeken bij de Kiesraad in te dienen. De Kiesraad heeft dan nog voldoende tijd om deze verzoeken te behandelen.

Politieke partijen kunnen hun aanduiding ook voor iedere provincie laten registreren bij het centraal stembureau voor de provinciale statenverkiezingen. De laatste dag voor een dergelijke registratie is 6 december 2010.

Blanco lijst

Registratie van een aanduiding is overigens niet verplicht. Een partij kan ook met een zogenaamde blanco lijst deelnemen aan de verkiezingen. In dat geval komt er geen  partijnaam boven de kandidatenlijst op het stembiljet te staan leeg; de partij krijgt enkel een nummer toegekend.

Meer informatie?

Hier vindt u meer informatie over het registreren van een aanduiding.
Hier vindt u meer informatie over de verkiezingen voor de provinciale staten