Toetsingsrapport Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV2020) Tweede Kamer 2023

De Kiesraad heeft OSV2020 (Ondersteunende Software Verkiezingen) laten toetsen aan de wettelijke eisen die zijn opgenomen in de Kiesregeling. Het onderzoek is uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie, KPMG. KPMG heeft geen functionele onvolkomenheden geconstateerd in de software. Wel geeft KPMG aan dat OSV2020 niet volledig als open source is ontwikkeld.

OSV2020 is als maatwerk ontwikkeld voor de Kiesraad. Het programma maakt gedeeltelijk gebruik van het bestaande platform van de leverancier van de software, elect iT. Het Electplatform is niet ontwikkeld als open source en voldoet daarmee niet volledig aan de eisen. Wel maakt de Kiesraad de broncode van OSV2020 software voor iedere verkiezing openbaar.

Voor de Tweede Kamerverkiezing van 2023 en de Europees Parlementsverkiezing van 2024 wordt gebruikt gemaakt van OSV2020. De nieuw te ontwikkelen software als opvolger van OSV2020 voor het optellen en vaststellen van verkiezingsuitslagen zal volgens de open source richtlijnen van de Rijksoverheid ontwikkeld worden.