Van den Brink, Vedder-Monaster en Akerboom benoemd tot Tweede Kamerlid

De Kiesraad heeft Bart van den Brink en Eline Vedder-Monaster benoemd als Tweede Kamerlid voor het CDA. Van den Brink volgt Agnes Mulder op, Vedder-Monaster is de vervanger van Jaco Geurts. Beiden zijn per 10 mei 2023 benoemd. Ook benoemde de Kiesraad Eva Akerboom als tijdelijk Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. De vacature was ontstaan door het tijdelijk ontslag van Leonie Vestering van 9 mei tot en met 10 augustus 2023.

Van den Brink en Vedder-Monaster hebben zij volgens de Kieswet 28 dagen om de benoeming te accepteren. Voor de tijdelijke benoeming van Akerboom geldt een periode van 10 dagen. Als zij de benoeming aannemen, controleert de Tweede Kamer in een geloofsbrievenonderzoek of de kandidaten voldoen aan de eisen van het Kamerlidmaatschap.

Als de uitkomst van dit onderzoek positief is, zijn de kandidaten toelaatbaar als Kamerlid. De Tweede Kamer kan hen dan be√ędigen.