Kiesraad registreert partijnamen Alliantie, Samen voor Nederland en partijlogo Goud

De Kiesraad registreerde de partijnamen ‘Alliantie’ en ‘Samen voor Nederland’. Ook registreerde de Kiesraad het logo van de partij ‘Goud’. Dit betekent dat deze namen en dit logo bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen te gebruiken zijn.

Beeld: ©Theo Bos

Politieke partijen kunnen de partijnaam (‘aanduiding’) waarmee zij willen meedoen aan Tweede Kamerverkiezingen registreren bij de Kiesraad. Ook kunnen partijen een registratieverzoek indienen voor een logo. Zij gebruiken hiervoor een registratieformulier.

Register

De Kiesraad beheert een register van geregistreerde partijnamen. Dit register is openbaar. Namen die voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn geregistreerd, zijn meestal te gebruiken voor andere verkiezingen, zoals de Provinciale Statenverkiezingen. Dit heet doorwerking.

Politieke partijen kunnen de partijnaam (‘aanduiding’) waarmee zij willen meedoen aan Tweede Kamerverkiezingen registreren bij de Kiesraad. Ook kunnen partijen een registratieverzoek indienen voor een logo. Dat logo wordt dan op het stembiljet voor kiezers buiten Nederland afgebeeld bij de naam van hun partij.