Kiesraad registreert partijnamen Nederlands Alternatief, GOUD, en Hart voor Vrijheid

De Kiesraad registreerde de partijnamen ‘Nederlands Alternatief’, ‘GOUD’, en ‘Hart voor Vrijheid’. Dit betekent dat deze namen bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen te gebruiken zijn.

Beeld: Kiesraad

Politieke partijen kunnen de partijnaam (‘aanduiding’) waarmee zij willen meedoen aan Tweede Kamerverkiezingen registreren bij de Kiesraad. Partijen dienen hiertoe een verzoek tot registratie in. De raad bekijkt vervolgens of dit verzoek voldoet aan de eisen die de Kieswet stelt.

Register

De Kiesraad beheert een register van geregistreerde partijnamen. Namen die voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn geregistreerd, zijn meestal te gebruiken voor andere verkiezingen, zoals de Provinciale Statenverkiezingen. Dit heet doorwerking.