Eerste Kamer stemt in met aanvulling tijdelijke wet corona-maatregelen verkiezingen

Bij de komende Tweede Kamerverkiezing kunnen kiezers die niet op woensdag 17 maart willen of kunnen stemmen al op maandag 15 en dinsdag 16 maart gaan stemmen. Kiezers van 70 jaar en ouder krijgen verder de mogelijkheid per brief te stemmen. Dit is geregeld in een aanvulling op een tijdelijke wet waar de Eerste Kamer mee heeft ingestemd. Hiermee is het pakket aan maatregelen rond om ervoor te zorgen dat kiezers in corona-tijd veilig kunnen stemmen.

Beeld: ©Kiesraad / Phil Nijhuis

Eerder was al voorzien in onder meer hygiënemaatregelen in het stemlokaal, een extra stembureaulid in het stemlokaal, verhoging van het aantal volmachten van 2 naar 3, en de instelling van beperkt toegankelijke stembureaus in zorginstellingen.

Advisering Kiesraad

De Kiesraad onderschreef eerder de noodzaak van uitzonderlijke maatregelen bij de verkiezingen, met het oog op de corona-pandemie. Wel benadrukte de Kiesraad ten aanzien van de aanvullende maatregelen met name de risico’s van het briefstemmen, en adviseerde om dit alleen op aanvraag mogelijk te maken.