Advies Kiesraad over wijziging tijdelijke regeling coronamaatregelen Tweede Kamerverkiezing

De Kiesraad heeft een advies uitgebracht over een wijziging van de tijdelijke regeling voor coronamaatregelen bij de Tweede Kamerverkiezing. De conceptregeling bevat een uitwerking van de hygiënemaatregelen in het stemlokaal. Ook bevat het een uitwerking van de procedure rondom het briefstemmen.

Beeld: ©Kiesraad / Phil Nijhuis

De Kiesraad adviseert om de regeling op enkele punten aan te passen. Zo wordt aandacht gevraagd voor de vereisten voor de transportboxen en vervoer van stembiljetten naar de beveiligde opslag of de tellocatie. Verder wordt geadviseerd om de regeling te verduidelijken voor briefstembureaus die niet gebruikmaken van de mogelijkheid om een deel van de werkzaamheden al uit te voeren voor het sluiten van de stembussen op woensdagavond.

Modellen

In de regeling wordt in enkele modellen vastgelegd hoe de kiezers vooraf worden geïnformeerd over maatregelen, hoe kiezers van 70 jaar of ouder bij brief kunnen stemmen en op welke formulieren de uitslagen worden vastgelegd. De Kiesraad suggereert enkele verbeteringen van de modellen. In het bijzonder wordt geadviseerd om een echtheidskenmerk op het reguliere stembiljet te behouden, om  vervalsing te voorkomen.