Advies Kiesraad over elektronisch vervangend briefstembewijs

De Kiesraad heeft instemmend geadviseerd over een wijziging van een uitwerking van het Tijdelijk Experimentenbesluit. Dat besluit maakt het mogelijk om Nederlandse kiezers in het buitenland op verzoek een elektronisch vervangend briefstembewijs te verstrekken.

Beeld: ©Kiesraad / Marcel Vogel

Bij de komende Tweede Kamerverkiezing kunnen kiezers in het buitenland desgewenst een elektronisch vervangend briefstembewijs aanvragen. De kiezer kan dit printen en vervolgens met het stembiljet retourneren. Dit is een oplossing voor kiezers die bijvoorbeeld hun papieren briefstembewijs zijn kwijtgeraakt, en in de knel komen als ze moeten wachten op een vervangend papieren briefstembewijs.

Tijdelijke experimentenregeling

De tijdelijke experimentenregeling bevat een uitwerking van het register van briefstembewijzen op basis waarvan de uittreksels van geldige en ongeldige briefstembewijzen voor de briefstembureaus worden opgesteld. Daarnaast worden de modellen voor het aanvragen van een vervangend briefstembewijs geactualiseerd. Ook stelt de regeling het model voor het vervangend briefstembewijs vast.