Kiesraad benoemt O.J. Hermans tot lid Eerste Kamer

De Kiesraad heeft op 17 februari 2020 de heer O.J. Hermans benoemd als Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie. De vacature in de Eerste Kamer was ontstaan door het vertrek van mevrouw D. Rookmaker naar het Europees Parlement.

©Kiesraad

Verschil tussen benoeming en toelating Kamerleden

Nadat de Kiesraad een kandidaat benoemt, onderzoekt de Eerste Kamer of de kandidaat voldoet aan de vereisten voor het lidmaatschap en als Kamerlid kan worden toegelaten. Vervolgens heeft de kandidaat 28 dagen de tijd om te beslissen of hij of zij de benoeming aanneemt.

Benoeming als Kamerlid betekent dus niet per definitie dat de betreffende kandidaat zitting neemt in de Kamer. Hiervoor moet de benoemde eerst als Kamerlid worden toegelaten. Ook kan het zijn dat de kandidaat de benoeming niet aanneemt. In dat geval benoemt de Kiesraad een nieuwe kandidaat.