Bekendmaking uitslag Europees Parlementsverkiezing

Op donderdag 23 mei vindt in Nederland de verkiezing van het Europees Parlement plaats. Gemeenten mogen de (voorlopige) uitslagen pas na zondagavond 26 mei 23.00 uur bekendmaken: dan zijn alle stemlokalen in Europa gesloten. 5 hoofdstembureaus (Amsterdam, Bonaire, Den Haag, Lelystad en Nijmegen) stellen op maandag 27 mei om 10.00 uur in een zitting de stemtotalen per kieskring vast. Op dinsdag 28 mei houden de overige 15 hoofdstembureaus zitting, omdat 72 gemeenten meedoen aan het experiment centraal tellen van de stemmen. De Kiesraad, centraal stembureau, maakt op dinsdag 4 juni in een openbare zitting de officiële uitslag bekend van de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement op 23 mei 2019.

©Kiesraad

De Tweede Kamer besluit ruim een week nadat de officiële uitslag bekend is gemaakt over de toelating van de door de Kiesraad gekozen verklaarde kandidaten. In het kader van dit zogenoemde geloofsbrievenonderzoek moet de Kamer ook een oordeel geven over de juistheid van de door de Kiesraad vastgestelde uitslag en over de geldigheid van de verkiezing.  

Zitting dinsdag 4 juni

De Kiesraad maakt tijdens de zitting van de definitieve verkiezingsuitslag onder meer bekend:

  • het aantal uitgebrachte stemmen per politieke partij
  • het aantal stemmen per kandidaat
  • de kandidaten die met voorkeurstemmen zijn gekozen
  • de verdeling van de zetels en de restzetels
  • de gekozen kandidaten
  • de verdeling van de drie restzetels over partijen indien de Brexit plaatsvindt. Als de Brexit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, houdt de Kiesraad een nieuwe zitting waarin hij de verdeling van de drie zetels over partijen en kandidaten vaststelt.

De openbare zitting vindt plaats in de Oude Zaal van de Tweede Kamer, om 16.00 uur. Bezoekers van de Tweede Kamer moeten zich kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. De zitting is ook te volgen via een livestream. Na afloop van de zitting publiceert de Kiesraad de verkiezingsuitslag op deze website.