Twaalf herindelingsverkiezingen najaar 2018

Dit najaar, op woensdag 21 november 2018 (datum onder voorbehoud), vinden 12 gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dit is het gevolg van diverse herindelingen van gemeenten. Hieruit ontstaan de nieuwe gemeenten Groningen (uit het huidige Groningen, Haren en Ten Boer), Hoeksche Waard (uit Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen), Vijfheerenlanden (uit Leerdam, Vianen en Zederik ), Altena (uit Aalburg, Werkendam en Woudrichem), Beekdaelen (uit Nuth, Onderbanken en Schinnen), Haarlemmermeer (uit Haarlemmerliede, Spaarnwoude en Haarlemmermeer), Het Hogeland (uit Bedum, de Marne, Eemsmond en Winsum), Westerkwartier (uit Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en een deel van Winsum), Molenwaard (uit Giessenlanden en Molenwaard), Noardeast-Fryslân (uit Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland en Nieuwkruisland), Noordwijk (uit Noordwijk en Noordwijkerhout) en  West Betuwe (uit Gerldermalsen, Lingewaal en Neerijnen). De herindelingen gaan in op 1 januari 2019.

Als besloten is tot samenvoeging van gemeenten, moeten tussentijds verkiezingen gehouden worden voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente. De Wet algemene regels herindeling bepaalt dat de herindeling altijd ingaat op 1 januari. De verkiezingen worden daarom in het najaar voorafgaand aan de datum van herindeling gehouden. De gemeente met de meeste inwoners organiseert de verkiezingen.