Overleg Kiesraad met vaste Commissie Binnenlandse Zaken

De Kiesraad heeft op 23 september overleg gevoerd met de vaste Commissie van Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer over de recent gehouden verkiezingen voor de gemeenteraden en het Europees Parlement. De Kamerleden hadden met name vragen over het stemfieverbod waar de Raad in zijn recente evaluatie voor gepleit heeft. Henk Kummeling, de voorzitter van de Kiesraad wees op de mogelijke gevolgen als kiezers op de foto staan en daarbij tegelijkertijd zichtbaar is wat ze hebben gestemd. Om omkoping of dwang te voorkomen, is het onwenselijk dat er buiten het stemhokje bewijs voorhanden is wat een kiezer gestemd heeft. Met het oog op de toekomst is het van belang dat kiezers in alle vrijheid hun stem kunnen blijven uitbrengen.

Beeld: Najib Nafid Mediatheek Rijksoverheid

In het overleg is tevens gesproken over het advies van de Kiesraad om de Kieswet integraal te herzien. De minister heeft aangegeven hier geen prioriteit van te willen maken. In het overleg benaddrukte de voorzitter van de Kiesraad dat er vanuit de verkiezingspraktijk behoefte is aan een leesbare wet met eenduidige begrippen, een logische opbouw, en met ruimte voor de inzet van elektronische ondersteuning van processen. Om dit te bereiken zou de Kieswet ‘techniek-onafhankelijk’ geformuleerd moeten zijn en minder dwingend uit moeten gaan van het papieren proces. 

Overige onderwerpen

Tot slot is ook kort met de Kamerleden van gedachten gewisseld over het stemmen door verstandelijk gehandicapte kiezers en het ronselen van volmachtstemmen. Tevens is stilgestaan bij de mogelijke toekomstige ontwikkelingen op het gebied van elektronisch stemmen.