Algemeen Overleg Commissie Binnenlandse Zaken Tweede Kamer

Op donderdag 11 september vond in de Tweede Kamer een AO plaats van de Commissie Binnenlandse Zaken met minister Plasterk van BZK. Belangrijkste onderwerpen die aan de orde kwamen waren: invoering elektronisch stemmen en tellen, internetstemmen, integrale herziening Kieswet en stemmen op zondag.

Beeld: Najib Nafid Mediatheek Rijksoverheid

Tijdens het AO bleek onder de Kamerfracties brede steun voor het eind vorig jaar door de Commissie-Van Beek gedane voorstel om het stemmen met papier en potlood te vervangen door het stemmen met behulp van een elektronische stemprinter en stemmenteller. Toch had een enkele fractie nog wel de nodige vragen. Minister Plasterk kondigde aan dat hij de Commissie-Van Beek een aantal aanvullende vragen zal stellen over het beveiligingsniveau, het invoeringstijdpad en de kosten van de door haar voorgestelde stem- en teltechniek. De minister wil weten wat de gevolgen zijn van het door de commissie voorgestelde beveiligingsniveau van de stemprinter en de stemmenteller. Het gaat dan bijvoorbeeld om de complexiteit en risico’s van het ontwikkelingstraject van de systemen, het geschetste invoeringstijdpad en de kosten. Ook wil hij weten of in de kostenberekeningen die de commissie in haar rapport heeft gehanteerd de door haar gestelde veiligheidseisen volledig zijn verwerkt. Tot slot vraagt hij of één stemprinter per stemlokaal – waar de commissie van uitgaat - daadwerkelijk zal volstaan. Minister Plasterk verwacht dat de Commissie voor het eind van het jaar zal kunnen reageren.

Internetstemmen

De aanwezige Tweede Kamerfracties vonden eensgezind dat de regering zich moet inspannen om drempels weg te nemen voor het stemmen door Nederlanders in het buitenland. Minister Plasterk kondigde in dat verband een wijziging van de Kieswet aan op het punt van permanente registratie van kiezers in het buitenland. De minister gaf aan internetstemmen op dit moment niet verantwoord te vinden. Al eerder had de minister dat aan de Tweede Kamer laten weten. Om toch tegemoet te komen aan de wensen vanuit de Kamer gaf hij aan bereid te zijn te bezien wat er op dit moment zoal mogelijk is. Desgevraagd verklaarde hij zich bereid om de Kamer daarover nog vóór het verkiezings-AO van 25 september te berichten. Ook gaf minister Plasterk aan bereid te zijn tot het laten plaatsvinden van een test met internetstemmen.

Integrale herziening Kieswet

Een enkele fractie ondersteunde de eerder door de Kiesraad en de VNG geuite wens om te komen tot een integrale herziening – modernisering – van de Kieswet. Minister Plasterk gaf aan dat hij hier niet de noodzaak van ziet, nu noch de Kiesraad, noch de regering voornemens is om te komen tot fundamentele wijziging van ons kiesstelsel.

Stemmen op zondag bij Europese parlementsverkiezingen

Omdat de eerstvolgende verkiezing voor het Europees Parlement pas in 2019 plaatsvindt, gaf de minister aan dit niet te zien als een onderwerp waarop dit kabinet nog moet besluiten. Desgevraagd verklaarde hij zich wel bereid om ter voorbereiding van eventuele besluitvorming door een volgend kabinet al vast enige feiten op een rij te zullen zetten.