Kabinet: voordelen stemmen met stemmenprinter en elektronisch tellen

stemmenprinter en het tellen van de stemmen met scanapparatuur, zoals eerder aanbevolen door de commissie Van Beek. Dit blijkt uit een reactie van het kabinet op het rapport van de commissie (‘Elke stem telt. Elektronisch stemmen en tellen’). Wel is er volgens het kabinet nog op een aantal punten nader onderzoek nodig om een definitieve beslissing te kunnen nemen hierover. Het kabinet geeft aan de eerdere reactie van de Kiesraad op het rapport van de commissie te hebben betrokken bij het formuleren van het kabinetsstandpunt.

Voor de invoering van internetstemmen is de tijd volgens het kabinet ‘(nog) niet rijp’. Dit blijkt uit dezelfde brief aan de Kamer, als reactie op een onderzoeksrapport over internetstemmen voor kiezers in het buitenland.

Nader onderzoek

Het kabinet kondigt aan ’met prioriteit’ de aanbevelingen van de commissie uit te werken en waar nodig verder te gaan onderzoeken. Vragen die nog onderzoek behoeven volgens het kabinet betreffen zaken als: vergroot het daadwerkelijk de toegankelijkheid van het stemproces voor kiezers met een visuele beperking, zijn er mogelijkheden voor strafbaarstelling van het afluisteren van ‘compromitterende straling’, en welke controles op de juistheid van elektronisch tellen zijn nodig?

Testen en kosten

Tevens is in de kabinetsreactie op het rapport te lezen dat apparatuur voor het printen en tellen van stemmen eerst heel goed moet worden getest. Ook wordt benadrukt dat het nog niet mogelijk is om te voorzien hoeveel kosten gemoeid gaan met invoering van deze vorm van stemmen en tellen van stemmen.  De uitkomst van overleg met gemeenten over de financiering is volgens de kabinetsreactie ‘doorslaggevend voor de financiële haalbaarheid van de invoering van het elektronisch stemmen en tellen in het stemlokaal’.

Reactie Kiesraad

De Kiesraad heeft eerder een reactie uitgebracht op het rapport van de Commissie Van Beek. In deze reactie onderschreef de Kiesraad de conclusie van de Commissie-Van Beek dat het verkiezingsproces gebaat is bij de inzet van elektronische apparatuur voor het stemmen en tellen van de stemmen, en gaf aan dat het door de Commissie voorgestelde stemsysteem, stemmenprinter en -teller, ook de voorkeur heeft van de Kiesraad. Wel plaatste de Raad in deze reactie kanttekeningen bij enkele eisen die de Commissie aan haar voorkeursvariant stelt.