Commissie-Van Beek adviseert elektronisch stemmen en tellen

In het op 18 december gepresenteerde rapport 'Elke stem telt. Elektronisch stemmen en tellen', van de Commissie onderzoek elektronisch stemmen en tellen, wordt geadviseerd om het elektronisch stemmen en tellen in te voeren. De commissie is van mening dat het stem- en telproces met minder fouten en sneller zal verlopen door de inzet van apparatuur. Bovendien kunnen dankzij de voorgestelde techniek voortaan meer kiezers met een fysieke beperking zelf stemmen.

Als het aan de Commissie onderzoek elektronisch stemmen en tellen (Commissie Van Beek) ligt, zullen kiezers vanaf 2018 op een stemprinter een keuze maken uit de partijen en kandidaten. Het stembiljet met hun keuze printen zij zelf uit.  De kiezer stopt het stembiljet daarna in de stembus. Na afloop van de stemming worden alle stembiljetten elektronisch geteld met scanapparatuur. De commissie verwacht dat het telproces in circa één uur kan worden afgerond.

Eisen en voorwaarden

De Kiesraad vindt het een goede ontwikkeling dat de Commissie-Van Beek terdege heeft nagedacht over de eisen en voorwaarden waaronder elektronische hulpmiddelen kunnen worden ingezet ter ondersteuning van het verkiezingsproces. De Kiesraad heeft hier in het verleden al vaker op aangedrongen, vanuit de gedachte dat de inzet van apparatuur de zorgvuldigheid en nauwgezetheid in het verkiezingsproces ten goede kan komen.

Reactie Kiesraad

De voorzitter van de Kiesraad is als adviseur door de commissie gehoord. De Raad zal op een later moment inhoudelijk op het rapport reageren.