Hertellingen gemeenteraadsverkiezingen

In een aantal gemeenten vindt hertellingen plaats. Hiertoe hebben de centraal stembureaus van deze gemeenten besloten in openbare zittingen op 21 maart. Het gaat in ieder geval om de volgende gemeenten: Aalten, Aalburg, Waddinxveen, Appingedam, Zaltbommel, en Boxtel. In Aalten worden de stemmen van één stembureau opnieuw geteld, in de andere gemeenten worden alle stemmen herteld. De hertellingen zijn openbaar. Uitslagen van deze hertellingen worden in nieuwe zittingen van de centraal stembureaus bekend gemaakt.

Beeld: Kiesraad

Na een gemeenteraadsverkiezing zijn er twee instanties die de bevoegdheid hebben om eventueel te besluiten tot een hertelling: het gemeentelijk centraal stembureau en de gemeenteraad. Een centraal stembureau kan besluiten tot een hertelling als een ernstig vermoeden bestaat dat door een of meer stembureaus bij het tellen van de stemmen fouten zijn gemaakt die van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling.

Hertelling op basis van besluit gemeenteraad

Ook de (nog zittende) gemeenteraad kan, in tweede aanleg, eventueel besluiten tot een hertelling bij een ernstig vermoeden dat stembureaus bij de stemopneming fouten hebben gemaakt die van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling. Maar de raad kan hier, anders dan een centraal stembureau, ook om andere redenen toe besluiten. Bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat het centraal stembureau een fout heeft gemaakt in de vaststelling van de uitslag of  ten onrechte heeft afgezien van hertelling. In het uiterste geval kan een gemeenteraad eventueel besluiten tot een herstemming.