Uitleg van de Kieswet

De website van de Kiesraad is uitgebreid met een onderdeel ‘Kieswet toegelicht’. De Kieswet is de wet over alle verkiezingen die in Nederland plaatsvinden. De ‘Kieswet toegelicht’ is bedoeld om de informatie uit de Kieswet over het verkiezingsproces te verduidelijken.

Beeld: ©Teun Berserik

In de ‘Kieswet toegelicht’ zijn alle artikelen van de Kieswet bondig samengevat. Bij elk artikel staat een link naar het officiële wetsartikel. Bovendien staat bij elk artikel een link of meerdere links naar informatie elders op deze website voor gemeenteraadsverkiezingen en Europees Parlementsverkiezingen. De overige verkiezingen volgen later in 2014.

Verzoek minister Plasterk

Aanleiding voor de ‘Kieswet toegelicht’ was het verzoek van minister Plasterk aan de Kiesraad om een publieksvriendelijke versie van de Kieswet te maken. Naar aanleiding van dit verzoek heeft de Kiesraad ook enkele videoclips over het verkiezingsproces gemaakt. Zie onderstaande links naar de videoclips.