Registratie Basis Inkomen Partij (BIP), Artikel50, Leefbaar Alkmaar, PLATFORM VRIJE POLITIEK, Verenigde Senioren Partij en wijziging Atheïstische Seculiere Partij (ASP)

De Kiesraad heeft op 9 december 2013 het verzoek ingewilligd om de namen ('aanduidingen') van de Basis Inkomen Partij (BIP), Artikel 50, Leefbaar Alkmaar, Platform vrije politiek en verenigde senioren partij in te schrijven in het register van aanduidingen voor de Tweede Kamerverkiezing. Daarnaast is de naam Atheistisch seculiere partij gewijzigd in Partij van de Rede – ASP.

Registratie van een aanduiding is niet verplicht. Een partij kan ook met een zogenoemde blanco lijst deelnemen aan verkiezingen. In dat geval blijft het vakje bovenaan de kandidatenlijst én op het stembiljet leeg; de partij krijgt alleen een nummer toegekend.

Beoordeling registratieverzoeken

De Kiesraad beoordeelt of een naam (aanduiding) die een politieke partij wil laten registreren niet in strijd is met bepaalde gronden, opgesomd in de Kieswet. Lijkt de aanduiding niet te veel op een al geregistreerde naam? Is de naam niet misleidend voor de kiezer?  Is de aanduiding niet te lang (meer dan 35 tekens)? Of: is de aanduiding in strijd met de openbare orde? Ook dienen aan het verzoek tot registratie enkele stukken te zijn toegevoegd, zoals de statuten en de inschrijving bij de Kamer voor Koophandel.

Doorwerking

Het is niet nodig om voor elke verkiezing opnieuw een naam (aanduiding) te registreren. De aanduidingen die zijn geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezing, mogen ook voor de Eerste Kamerverkiezing, de provinciale statenverkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen worden gebruikt. Er is in deze gevallen dus geen nieuwe registratie van de aanduiding nodig.

Ook kan een partij er voor kiezen zijn geregistreerde naam voor de Tweede Kamerverkiezing alleen te gebruiken bij één van de andere verkiezingen.

Verkiezing in 2017

Op 12 september 2012 vond in Nederland de laatste verkiezing voor de Tweede Kamer plaats. Er was hier sprake van een vervroegde verkiezing (ontbindingsverkiezing) door de val van het kabinet. De eerstvolgende reguliere verkiezingen staan gepland voor maart 2017.