Rapportage onderzoek nieuw ontwerp stembiljet

Er is een rapportage beschikbaar van het onderzoek naar een nieuw ontwerp voor het stembiljet. Er zijn drie concepten voor een nieuw stembiljet getest: één waarbij de kiezer zowel stemt op een lijst als een kandidaatnummer, één waarbij de kiezer stemt op de kandidaatnaam en één waarbij de kiezer stemt op kandidaatnummer.

Beeld: ©Teun Berserik

Op basis van het onderzoek wordt bij de Europees Parlementsverkiezing in 2014 een experiment gehouden onder kiezers die vanuit het buitenland stemmen. Om deze kiezers zo goed mogelijk voor te lichten over het nieuwe stembiljet kunnen zij al vanaf het begin van de registratieperiode (eind november 2013) kennismaken met het biljet. Het nieuwe ontwerp kunnen zij vanaf dat moment bekijken via de website van de Rijksvoorlichtingscampagne voor de Europees Parlementsverkiezing. Voor kiezers die geen toegang hebben tot het internet komt de informatie ook op papier beschikbaar.

Elektronisch tellen

Een van de eisen bij het onderzoek was dat het nieuwe stembiljet ook elektronisch geteld kan worden.  Op dit moment doet een commissie onderzoek naar mogelijke herinvoering van elektronisch stemmen. Daarom is het onderdeel voor het elektronisch tellen van het nieuwe stembiljet on hold gezet. De commissie onderzoek elektronisch stemmen verwacht eind 2013 haar eindrapport uit brengen.