Commissie onderzoek elektronisch stemmen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een commissie ingesteld die gaat onderzoeken of en hoe er (opnieuw) elektronisch kan worden gestemd. Naast een inventarisatie van de risico’s van het elektronisch stemmen zal de commissie eisen opstellen die aan elektronisch stemmen moeten worden gesteld. De commissie brengt voor 1 november 2013 haar advies uit.

In 2007 is door de commissie Korthals Altes gewezen op de waarborgen van het verkiezingsproces. Toen werd al opgemerkt dat geen enkele vorm van stemmen absoluut voldoet aan alle waarborgen. Het gaat erom een juiste balans te vinden tussen de waarborgen, waarbij ook de uitvoerbaarheid en de kosten een rol spelen.

Samenstelling Commissie

Hier kunt u lezen wie de leden zijn van de commissie. De voorzitter van de Kiesraad, de heer Kummeling, is geen lid van de commissie maar staat de commissie als expert op het terrein van verkiezingen en het kiesrecht bij.

Meer info?

Hier ziet u een video waarin minister Plasterk en voorzitter van de Commissie Willibrord Van Beek een toelichting geven op het werk van de commissie.