Kiezersregister voor Nederlandse kiezers in het buitenland

Het wordt straks eenvoudiger voor Nederlandse kiezers die in het buitenland wonen om deel te nemen aan de verkiezingen. Zij krijgen de stukken om hun stem uit te kunnen brengen voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer (2017) en het Europees Parlement (2019) automatisch toegestuurd. Als ze zich tenminste laten registreren in een kiezersregister om vanuit het buitenland te kunnen stemmen.

Beeld: Kiesraad

Dit kiezersregister zal worden gebaseerd op gegevens uit de basisregistratie persoonsgegevens. In dit systeem, dat de gemeentelijke basisadministratie gaat vervangen, zullen ook adressen worden opgenomen van personen die niet in Nederland woonachtig zijn (‘niet-ingezetenen’). Dit staat in een brief die minister Plasterk op 19 juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De permanente registratie vereist een wijziging van de Kieswet. Het kabinet streeft ernaar deze wijziging te realiseren voor de Tweede Kamerverkiezing van 2017.

Registratie voor elke verkiezing

Er wordt nu niet bijgehouden wie in het buitenland wonen, en waar. Daarom dienen Nederlandse kiezers die in het buitenland wonen, zich nu nog voor elke verkiezing opnieuw te laten registreren. Aan deze administratieve hobbel komt een eind, zodra dit voornemen van minister Plasterk is gerealiseerd. 

Meer informatie?

Hier vindt u de brief van minister Plasterk over de registratie van kiezers die vanuit het buitenland mogen stemmen: