Groen Liberaal geregistreerd

De Kiesraad heeft op 13 augustus 2012 het verzoek ingewilligd om de naam (aanduiding) 'Groen Liberaal’ bij te schrijven in het register met aanduidingen voor Tweede Kamerverkiezingen.

Registratie niet verplicht

Registratie van een naam (aanduiding) bij de Kiesraad is voor politieke partijen niet verplicht. Groot voordeel is wel dat een registratie bij de Kiesraad in beginsel ook geldt voor de verkiezingen van Eerste Kamer, provinciale staten en gemeenteraden. Voor die verkiezingen hoeft een partij zich dan niet apart te laten registeren.

Beoordeling registratieverzoeken

De Kiesraad beoordeelt of een naam (aanduiding) die een politieke groepering wil registreren niet in strijd is met bepaalde gronden, opgesomd in de Kieswet. Het gaat dan om zaken als: lijkt de aanduiding niet te veel op een al geregistreerde naam? Is de naam niet misleidend voor de kiezer?  Is de aanduiding niet te lang (meer dan 35 tekens)? Of: is de aanduiding in strijd met de openbare orde? Ook dienen aan het verzoek tot registratie enkele stukken te zijn toegevoegd, zoals de statuten en de inschrijving bij de Kamer voor Koophandel.