18 partijen leveren in alle 20 kieskringen kandidatenlijsten in

Nog drie partijen doen in heel Nederland mee tijdens de Tweede Kamerverkiezing op 12 september 2012. Gisteren is bekendgemaakt dat in ieder geval 15 partijen in heel Nederland meedoen, dus inclusief de eilandengroep Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Door het tijdsverschil met Caribisch Nederland kon gisteren echter nog geen uitsluitsel worden gegeven over de inlevering van kandidatenlijsten in kieskring 20 (Bonaire).

Beeld: Kiesraad

Vandaag is bekend geworden dat ook de volgende 3 partijen in àlle kieskringen meedoen. Deze partijen hebben dus ook in kieskring 20 een kandidatenlijst ingeleverd.
• Anti Europa Partij
• Piratenpartij
• Nederland Lokaal

Herstel van verzuimen

De Kieswet geeft aan dat politieke partijen gelegenheid moeten krijgen om eventuele 'verzuimen' te herstellen. Partijen hebben daarom tot en met vrijdag 3 augustus (uiterlijk 15.00 uur) gelegenheid om ontbrekende stukken in te leveren bij de hoofdstembureaus. Om 16.00 uur beslissen de hoofdstembureaus tijdens een openbare zitting over de geldigheid van de lijsten en is bekend welke partijen daadwerkelijk meedoen met de Tweede Kamerverkiezing en voor welke kieskring. Overigens staat dan nog beroep open tegen de beslissing van de stembureaus.