Twee nieuwe politieke partijen geregistreerd: Beter Nederland en SOPN

Nederland kent twee nieuwe politieke partijen: Beter Nederland en SOPN (dat staat voor Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland). Beide partijen zijn toegevoegd aan het register voor aanduidingen (namen) voor Tweede Kamerverkiezingen.

Beeld: ©Teun Berserik

De Kiesraad heeft op 16 april 2012 de registratieverzoeken van beide partijen ingewilligd. Het aantal geregistreerde aanduidingen voor de volgende Tweede Kamerverkiezing bedraagt nu 27.

Registratie niet verplicht

Registratie van een aanduiding is niet verplicht. Een partij kan ook met een zogenaamde blanco lijst deelnemen aan verkiezingen. In dat geval blijft het vakje bovenaan de kandidatenlijst én op het stembiljet leeg; de partij krijgt alleen een nummer toegekend.

Beoordeling registratieverzoeken

De Kiesraad beoordeelt of een naam (aanduiding) die een politieke groepering wil registreren niet in strijd is met bepaalde gronden, opgesomd in de Kieswet. Het gaat dan om zaken als: lijkt de aanduiding niet te veel op een al geregistreerde naam? Is de aanduiding niet te lang (meer dan 35 tekens)? Of: is de aanduiding in strijd met de openbare orde? Ook moet een verzoek tot registratie de juiste bijlagen te bevatten, waaronder de statuten en de inschrijving bij de Kamer voor Koophandel.

Meer info?

Voor meer informatie over beide partijen: http://www.sopn.eu/ of www.beternederland.org.