Laatste dag verzoek schriftelijk volmacht

Woensdag 16 februari is de laatste dag dat kiezers een schriftelijke volmacht kunnen aanvragen voor de verkiezing van provinciale staten op 2 maart. Dit is een verzoek waarin zij een andere kiezer schriftelijk machtigen om voor hen te stemmen. Om een schriftelijke volmacht aan te vragen, stuurt de kiezer uiterlijk veertien dagen voor de verkiezing een verzoekschrift naar de burgemeester van de gemeente waar hij woont.

Beeld: ©Theo Bos

Voor het aanvragen van de schriftelijke volmacht is een formulier beschikbaar. Dit is aan te vragen bij de gemeente. De kiezer en degene die hij of zij machtigt vullen allebei een deel van dit formulier in.

Onderhandse machtiging

Het is na 16 februari nog wel mogelijk om een andere kiezer onderhands te machtigen. Om een onderhandse machtiging te geven gebruikt een kiezer het gedeelte van de stempas (achterzijde) dat hiervoor is bestemd. Kiezer en gemachtigde moeten beiden tekenen. De gemachtigde moet op de dag van kandidaatstelling (18 januari 2011) in dezelfde gemeente als de volmachtgever als kiezer staan geregistreerd. Bij het stemmen dient de gemachtigde een (kopie van het) identiteitsbewijs van de volmachtgever over te leggen.

Kiezerspas

Ook is woensdag 16 februari de laatste dag waarop schriftelijk een kiezerspas kan worden aangevraagd. Met de kiezerspas kunnen kiesgerechtigden stemmen in een andere gemeente binnen hun eigen provincie. Een schriftelijke aanvraag van een kiezerspas dient te worden gericht aan de burgemeester van de gemeente waar men op de dag van kandidaatstelling staat ingeschreven. Ook hiervoor is een formulier beschikbaar bij de gemeente. Een mondelinge aanvraag voor een kiezerspas is mogelijk tot uiterlijk op de vijfde dag voor de stemming.