Namen partijen gepubliceerd

De Kiesraad heeft op 9 december in de Staatscourant een overzicht gepubliceerd van de twintig geregistreerde aanduidingen (namen) van politieke partijen voor de Tweede Kamer. Deze aanduidingen kunnen in beginsel ook gebruikt worden voor de verkiezing van de provinciale staten in maart 2011 én de eilandraden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De laatste drie registratieverzoeken, die nog voor deze doorwerking in aanmerking komen, zijn op 22 november ingewilligd. Het gaat om de Groenen, 50PLUS en Unie van Democraten (De Unie).

Beeld: ©Teun Berserik

Doorwerking van een bij de Kiesraad geregistreerde aanduiding naar de provinciale statenverkiezingen zou kunnen worden geblokkeerd als er op dat niveau al een partij is geregistreerd met een zelfde of vergelijkbare naam. Dat is ter beoordeling van de centraal stembureaus van de provincies. Partijen konden er overigens ook voor kiezen een aanduiding (naam) te registreren bij de centraal stembureaus van de provincies waarin zij meedoen (in dat geval is er dus geen sprake van doorwerking). Om dan nog met die naam aan de aankomende verkiezingen voor de provinciale staten deel te kunnen deelnemen, moest dit voor 6 december zijn gebeurd.

Registratie niet verplicht

Registratie van een aanduiding is niet verplicht. Een partij kan ook met een zogenaamde blanco lijst deelnemen aan de verkiezingen. In dat geval blijft het vakje bovenaan de kandidatenlijst én op het stembiljet leeg; de partij krijgt enkel een nummer toegekend.  

Beoordeling registratieverzoeken

De Kiesraad, als centraal stembureau, beoordeelt of een naam (aanduiding) die een partij wil registreren niet in strijd is met bepaalde gronden. Het gaat dan om zaken als: lijkt de aanduiding niet te veel op een al geregistreerde naam, is de aanduiding niet te lang (meer dan 35 tekens), en is de aanduiding niet in strijd met de openbare orde. Ook dienen aan het verzoek tot registratie enkele stukken te zijn toegevoegd. Met name zijn dat de statuten van de vereniging en de inschrijving bij de Kamer voor Koophandel.