Verkiezingen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Op 10-10-10 zijn de Nederlandse Antillen opgeheven. De eilanden Sint Maarten en Curaçao zijn nu zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden; Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben de status van 'bijzondere gemeenten' gekregen. Deze Bovenwindse Eilanden, 'Carbisch Nederland' genoemd, houden op 2 maart 2011 eilandsraadsverkiezingen. Dit is tegelijkertijd met de provinciale statenverkiezingen in Nederland. De kiezers op de eilanden kunnen voortaan ook stemmen bij verkiezingen voor Tweede Kamer en Europees Parlement.

Beeld: ©Kiesraad

Na een wijziging van de Grondwet krijgen de eilandbewoners mogelijk ook stemrecht voor de Eerste Kamer; dit zal echter nog niet zo zijn bij de Eerste Kamerverkiezingen van mei volgend jaar.

Kieswet

De eilandsraadsverkiezingen worden gehouden volgens de Kieswet. Voor de kiezers en de stembureauleden veranderen een aantal zaken zoals:
- politieke partijen die willen meedoen, moeten hun naam (‘aanduiding’) laten registreren;
- het wordt mogelijk om een lijstencombinatie aan te gaan;
- er kan in ieder willekeurig stemlokaal op het eiland worden gestemd (SWS);
- in plaats van op vrijdag wordt op woensdag gestemd;
- het stembiljet kent geen foto’s, logo’s of kleuren meer;
- er kan een onderhandse volmacht worden verleend en
- er komen regels voor internationale waarnemers.

Vragen?

Formeel heeft de Kiesraad geen rol bij deze eilandraadsverkiezingen. Wel kunt u vragen over deze verkiezingen voorleggen aan de het Informatiepunt Verkiezingen van de Kiesraad (070-426.6266, of kiesraad@kiesraad.nl).