Herindelingsverkiezingen 2010

Voor het najaar van 2010 is een aantal gemeentelijke herindelingsverkiezingen gepland. In de gemeenten die het betreft zijn daarom in maart 2010 geen gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De zittingsduur van deze gemeenteraden is door middel van een wet verlengd (wet van 9 november 2009, Stb. 476). Inmiddels is een aantal van de voorstellen tot herindeling bij de val van het kabinet door de Tweede Kamer controversieel verklaard.

Dit houdt in dat deze wetsvoorstellen voorlopig worden aangehouden en niet meer behandeld worden door de nu zitting hebbende Tweede Kamer. Het gaat om herindeling van de volgende gemeenten: Bergen, Gennep en Mook en Middelaar; Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg; Bussum, Naarden, Muiden en Weesp. Deze gemeenten zullen echter wel, ongeacht de vraag of de herindeling doorgaat, verkiezingen houden in het najaar van 2010.

Toch verkiezingen

In de wet van 9 november 2009 is bepaald dat, wanneer een voorstel van wet tot wijziging van de gemeentelijke herindeling niet op 17 september 2010 tot wet is verheven en in werking is getreden, er reguliere gemeenteraadsverkiezingen zullen plaatsvinden op woensdag 24 november 2010 (op grond van de Kieswet vindt de stemming plaats op de 43e dag na de dag van kandidaatstelling). De dag van kandidaatstelling is in dat geval op dinsdag 12 oktober 2010. De laatste dag waarop politieke groeperingen een verzoek tot registratie van een aanduiding kunnen indienen, is in dat geval op maandag 27 september 2010. Wanneer het wetsvoorstel alsnog wél voor 17 september 2010 tot wet is verheven en in werking treedt, zal per herindeling worden bepaald wanneer de verkiezingen worden gehouden. Daarbij is de kans aanwezig dat aansluiting wordt gezocht bij de hiervoor genoemde data en dat ook dan verkiezingen worden gehouden op 24 november 2010. De provincies waarbinnen de gemeenten vallen, bepalen echter uiteindelijk wanneer de stemming wordt gehouden.

Wetgevingstraject

Voor die gemeenten waarvoor het herindelingswetsvoorstel niet controversieel verklaard is, loopt op dit moment het wetgevingstraject. Beoogd is de besluitvorming door de Eerste Kamer voor 17 september af te ronden. Indien het wetsvoorstel voor 17 september tot wet is verheven en in werking is getreden zullen deze gemeenten in het najaar van 2010 herindelingsverkiezingen houden. De betreffende provincie bepaalt de datum van deze verkiezingen. De kans bestaat dat ook voor deze verkiezingen de stemming plaatsvindt op 24 november 2010. Het gaat om de volgende gemeenten.

Abcoude
Andijk
Breukelen
Bodegraven
Bolsward
De Ronde Venen
Eijsden
Lith
Loenen
Maarssen
Margraten
Medemblik
Nijefurd
Oss
Reeuwijk
Sneek
Wervershoof
Wunseradiel
Wymbritseradiel