Deel I Kiesraadreeks: fraude en ongewenste beïnvloeding bij verkiezingen

De Kiesraad is voornemens publicaties uit te brengen die betrekking hebben op het kiesrecht en de verkiezingen in Nederland. De Kiesraad heeft in dit kader het eerste deel uitgebracht in de reeks ‘Studies en adviezen betreffende het kiesrecht en verkiezingen’. De Kiesraadreeks is ook een middel om adviezen van de Kiesraad onder de aandacht van een breder publiek te brengen. Het betreft vooral die adviezen waarvoor aanvullend onderzoek is verricht. De onderwerpen in de reeks blijven niet beperkt tot een bepaalde invalshoek. Studies die het kiesrecht of de verkiezingen vanuit politicologische, juridische, staatsrechtelijke of historische hoek benaderen zijn even welkom, evenals bijdragen met andere invalshoeken.

Het eerste deel van de serie heeft het thema verkiezingsfraude als onderwerp. Het bevat de bijdragen die zijn uitgesproken op het symposium ‘Fraude en ongewenste beïnvloeding bij verkiezingen’. Dit symposium werd op 13 december 2007 gehouden ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Kiesraad.
Verder is het advies inzake het ronselen van volmachtstemmen en ondersteuningsverklaringen opgenomen dat de Kiesraad op 15 oktober 2007 heeft uitgebracht aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties