Joop van Holsteijn nieuw lid Kiesraad

Prof. dr. Joop J.M. van Holsteijn is voorgedragen als lid van de Kiesraad per 1 april 2024. Joop van Holsteijn is hoogleraar Politiek Gedrag en Onderzoeksmethoden aan de Universiteit Leiden. Hij volgt Aat de Jonge op, die tot januari 2024 lid was van de Kiesraad.

Joop van Holsteijn
Beeld: ©Kiesraad, Taco van der Eb

Wim Kuijken, voorzitter Kiesraad: “We zijn erg blij met deze benoeming. Met zijn zeer ruime ervaring op het terrein van verkiezingen, kiezers en kiesgedrag is Joop van Holsteijn een uitstekende aanvulling in onze Kiesraad. Daarnaast brengt hij ook kennis mee over de uitvoering van verkiezingen, opgedaan als lid van het hoofd- en centraal stembureau van de kieskring ’s-Gravenhage en als lid en voorzitter van diverse sub-nationale referendumcommissies. Ik zie uit naar onze samenwerking. Ik dank Aat de Jonge voor zijn inbreng als lid in de afgelopen jaren.”

Joop van Holsteijn: “Verkiezingen vormen het hart van de representatieve democratie. Een goede organisatie ervan is van essentieel belang, in het bijzonder in een situatie waarin vertrouwen in verkiezingen en de uitkomst ervan geen vanzelfsprekendheid is. Als onafhankelijke autoriteit op het gebied van verkiezingen heeft de Kiesraad een belangrijke taak bij de organisatie van verkiezingen nu en in de toekomst. Ik zie ernaar uit om hieraan een bijdrage te leveren.”