Advies Kiesraad over de wet op de politieke partijen (Wpp)

De wet op de politieke partijen (Wpp) combineert nieuwe regels en bestaande wetten voor landelijke en lokale politieke partijen. Tijdens de verkiezingsperiode gelden sommige regels ook voor blanco lijsten en kandidaten. De Kiesraad doet enkele aanbevelingen, omdat de raad waarde hecht aan een goede balans tussen de onafhankelijkheid van politieke partijen en wenselijke regulering.

Beeld: ©Kiesraad

Belangrijkste aanbevelingen

Allereerst adviseert de Kiesraad om zoveel mogelijk dezelfde regels te stellen voor iedereen die deelneemt aan de verkiezingen. Daarnaast raden wij aan om de regels in verkiezingstijd op een ander moment te laten beginnen en te laten eindigen in lijn met de verkiezingskalender. Verder adviseert de Kiesraad om politieke partijen meer vrijheid te geven om hun organisatievorm te kiezen. Dat betekent dat politieke partijen niet verplicht moeten worden om een vereniging te vormen, en dat politieke partijen met minder dan 1.000 leden ook recht hebben op subsidie.

De Kiesraad adviseert ook om de transparantieverplichtingen rondom de interne organisatie van politieke partijen aan te scherpen. Daarnaast adviseert de raad de minister om bij de eerste evaluatie van de Wpp te onderzoeken of het toezicht op politieke partijen kan worden ondergebracht bij de Kiesraad. Tot slot adviseert de raad om te verhelderen welke gevolgen partijverboden hebben.