Kiesraad benoemt Krul tot Tweede Kamerlid

De Kiesraad benoemde op 7 februari 2023 Harmen Krul (CDA) tot Tweede Kamerlid. De benoeming van Krul volgt op het ontslag van CDA-Kamerlid Raymond Knops.

Beeld: Kiesraad

Tweede Kamerleden treden in principe voor vier jaar aan. Zij kunnen besluiten eerder te stoppen. Er ontstaat dan een tussentijdse benoeming.

Omdat de Kiesraad optreedt als centraal stembureau voor de Tweede Kamerverkiezingen, benoemt de voorzitter van de Kiesraad een nieuw Tweede Kamerlid. De benoeming gebeurt op basis van de lijstvolgorde van de kandidatenlijst waarop het vertrekkende lid is verkozen, zoals vastgesteld na de verkiezingen in 2021. De voorzitter slaat op basis van de Kieswet bepaalde kandidaten over: personen die bijvoorbeeld al zijn benoemd of hebben laten weten niet benoemd te willen worden, worden niet benaderd voor een benoeming.