Advies Kiesraad over aanpassing tijdelijke regeling coronamaatregelen verkiezingen

De Kiesraad stemt in met aanpassingen van de Tijdelijke regeling verkiezingen covid-19. Deze aanpassingen zijn nodig met het oog op de herindelingsverkiezingen van 24 november. Zo is het straks niet meer nodig om een mondneusmasker in het stemlokaal te dragen. Ook is het niet meer verplicht de handen te desinfecteren voor het stemmen.

Beeld: ©Kiesraad / Phil Nijhuis

In het advies over de tijdelijke regeling doet de Kiesraad verder suggesties ter verbetering van modellen die gemeenten gebruiken bij de organisatie van de verkiezingen. Aanpassing hiervan was nodig omdat sommige hygiƫnemaatregelen volgens het RIVM niet langer nodig zijn. Ook zijn nieuwe modellen en instructies nodig omdat gemeentelijke stembureaus straks de stemmen tellen die al op maandag en dinsdag worden uitgebracht (vervroegd stemmen).

De aanpassing van de regeling vloeit voort uit de flexibilisering van de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19. De Kiesraad heeft hier eerder over geadviseerd. Deze flexibilisering maakt het mogelijk om de coronamaatregelen bij de komende herindelingsverkiezingen af te schalen.