Zitting Kiesraad: drie extra zetels Europees Parlement door brexit

Na het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie krijgt Nederland drie extra zetels in het Europees Parlement. De vaststelling van de verdeling van de drie zetels en de benoeming van de drie kandidaten vindt plaats tijdens de openbare zitting van de Kiesraad op 6 februari 2020.

De Kiesraad stelde na de verkiezing van het Europees Parlement in 2019 de Nederlandse verkiezingsuitslag vast. Op dat moment had Nederland 26 zetels in het Europees Parlement, na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk worden dat er 29.

Eerder gaf de Kiesraad al aan dat de drie extra zetels die Nederland krijgt na de brexit zullen toevallen aan de PVV, VVD en Forum voor Democratie. Tijdens de komende zitting van 6 februari 2020 wordt deze verdeling officieel vastgesteld.

Openbare zitting Kiesraad
Donderdag 6 februari, 11.00 uur
Nieuwspoort pers- en debatcentrum
Zaal Wandelganger II
Lange Poten 10, 2511 CL Den Haag

De zitting is ook live te volgen via de website van Nieuwspoort.