Kandidatenlijsten Europees Parlementsverkiezing definitief

Op 25 april 2019 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan in een tweede beroepszaak rond de kandidaatstelling voor de Europees Parlementsverkiezing. Daarmee zijn de kandidatenlijsten voor de Europees Parlementsverkiezing op 23 mei a.s. definitief vastgesteld. De Kiesraad publiceert de kandidatenlijsten zo spoedig mogelijk in de Staatscourant.

De eerste beroepszaak was aangespannen door 'Volt Nederland', omdat de partij betoogde dat de kandidatenlijsten van CDA - Europese Volkspartij, PVV (Partij voor de Vrijheid), VVD, P.v.d.A./Europese Sociaaldemocraten, ChristenUnie-SGP, 5OPLUS, JEZUS LEEFT, DENK, De Groenen, Forum voor Democratie en vandeRegio & Piratenpartij ongeldig moesten worden verklaard, omdat daarop niet evenveel mannelijke en vrouwelijke kandidaten zijn vermeld. Het centraal stembureau beslist over de geldigheid van de ingeleverde kandidatenlijsten aan de hand van de eisen in artikel 1 5 van de Kieswet. Een gelijke verdeling van mannelijke en vrouwelijke kandidaten wordt niet genoemd in de opsomming van eisen. De Afdeling bestuursrechtspraak verklaarde het beroep ongegrond.

PVAZ (Partij Voor Alle Zaken)

De tweede beroepszaak was aangespannen door PVAZ (Partij Voor Alle Zaken). Dit beroep werd buiten de beroepstermijn ingesteld en werd daarom door de Afdeling niet-ontvankelijk verklaard.

Kandidatenlijsten definitief

Daarmee is definitief vast komen te staan dat 16 partijen met in totaal 308 kandidaten deelnemen aan de Europees Parlementsverkiezing.