Eindstand hertellingen gemeenteraadsverkiezingen 2018

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 heeft, voor zover de Kiesraad bekend, in de volgende (24) gemeenten een hertelling van stemmen plaatsgevonden: Almelo, Amersfoort, Beek, Bergen op Zoom, Berkelland, Bernheze, Dalfsen, Deurne, Hoogeveen, Loon op Zand, Maastricht, Medemblik, Oost Gelre, Ouder Amstel, Rijswijk, Stein, Velsen, Veenendaal, Venray, Wageningen, Westvoorne, Zaanstad, Zaltbommel en Zeewolde.

Een centraal stembureau (voorzitter van het centraal stembureau: burgemeester) kan besluiten tot een hertelling als een ernstig vermoeden bestaat dat door een of meer stembureaus bij het tellen van de stemmen fouten zijn gemaakt die van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling. Een gemeenteraad kan in tweede instantie, anders dan het centraal stembureau, ook om andere redenen besluiten tot een hertellen. Bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat het centraal stembureau een fout heeft gemaakt in de vaststelling van de uitslag of ten onrechte heeft afgezien van hertelling.

Verkiezingen 2014

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 vonden in 24 gemeenten hertellingen plaats.  In de gemeenten Aalburg, Aalten, Appingedam, Boxtel, Houten, Menameradiel, Vught, Waddinxveen, Weert, Wijchen en Zaltbommel vond de hertelling van stemmen plaats op initiatief van het centraal stembureau. In Culemborg, De Bilt, Hardinxveld-Giessendam, Heerlen, Kaag en Braassem, Landerd, Noordwijk, Simpelveld, Strijen, Venlo, Vlissingen, Wassenaar en Zederik is op initiatief van de gemeenteraad herteld.

Verkiezingen 2010

Bij gemeenteraadsverkiezingen in 2010 hebben, voor zover destijds gemeld bij de Kiesraad, 15 gemeenten stemmen herteld. De gemeenten waar herteld werd: Bronckhorst, Capelle a/d IJssel, Druten, Geldrop-Mierlo, Helmond, Hillegersberg-Schiebroek, Lelystad, Lopik, Neder-Betuwe, Oegstgeest, Rotterdam, Stadskanaal, Stein, Terschelling en Zoetermeer.