Advies over kiescolleges Eerste Kamer in Caribisch Nederland

De Kiesraad kan zich in grote lijnen vinden in een conceptwetsvoorstel dat regelt dat ook Nederlanders in Bonaire, Sint Eustatius en Saba invloed krijgen op de samenstelling van de Eerste Kamer. Zoals in de keuze voor drie afzonderlijke kiescolleges, hun samenstelling, en het organiseren van een gecombineerde stemming met de eilandsraadsverkiezingen.

Beeld: Kiesraad
Uitslagen verkiezingen BES-eilanden

De Kiesraad ziet echter geen meerwaarde in een speciaal register van aanduidingen voor politieke groeperingen die enkel mee willen doen aan kiescollegeverkiezingen Ook zou de lijst met functies die onverenigbaar zijn met het kiescollegelidmaatschap verkort kunnen worden. Geadviseerd wordt verder om de drie kiescolleges gezamenlijk deel te laten uitmaken van één en dezelfde kiekring.

Invloed

De leden van de Eerste Kamer worden op dit moment gekozen door de leden van de provinciale staten, die op hun beurt gekozen worden door de kiesgerechtigde Nederlanders die in een provincie wonen. Nederland telt echter ook drie bijzondere openbare lichamen: Bonaire, Sint Eustatius en Saba Zij maken geen onderdeel uit van een provincie. Het gevolg hiervan is dat in het Europese deel van Nederland woonachtige Nederlanders indirect invloed hebben op de samenstelling van de Eerste Kamer, terwijl Nederlanders die in het Caribische deel van Nederland wonen dat niet hebben.

Langlopende discussie

Om deze ongelijkheid op te heffen, is eerder dit jaar een voorstel tot wijziging van de Grondwet bij de Tweede Kamer ingediend. Dat voorstel regelt dat Nederlanders die in het Caribische deel van Nederland wonen het recht krijgen leden van kiescolleges te kiezen, die op hun beurt kiesgerechtigd zijn voor de Eerste Kamer. In het conceptwetsvoorstel wordt dit voorstel nader uitgewerkt. Daarmee vormt het een (voorlopig) sluitstuk van een langlopende discussie over de mogelijkheid en wijze van invloed van Nederlanders in het Caribische deel van Nederland op de samenstelling van de Eerste Kamer.