Partijnamen 'Vrouwen Partij (VP)' en 'Niet Stemmers' mogen op stembiljet

De Kiesraad heeft terecht de aanduiding 'Vrouwen Partij (VP)' van de politieke partij Vrouwen Partij en de aanduiding 'Niet Stemmers' van de Vereniging voor Niet-Stemmers opgenomen in het register met partijnamen voor de Tweede Kamerverkiezing van 15 maart 2017. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op 13 januari 2017 beslist.

Beeld: Richard van Elferen Mediatheek Rijksoverheid

De Vrijzinnige Partij was in beroep gegaan tegen de registratie van de aanduiding 'Vrouwen Partij (VP)' door de Kiesraad, omdat kiezers door de toevoeging (VP) in verwarring zouden kunnen raken. De Vrijzinnige Partij wordt naar eigen zeggen in de Tweede Kamer en door journalisten ook met VP aangeduid.

Hoewel de letters VP ‘in het maatschappelijk verkeer’ wellicht worden gebruikt om de Vrijzinnige Partij aan te duiden, heeft de Vrijzinnige Partij deze letters niet zelf in haar aanduiding in het register laten registreren, aldus de Afdeling. Er is dus geen andere geregistreerde aanduiding waarmee 'Vrouwen Partij (VP)' verward kan worden. Verder is niet aannemelijk dat deze aanduiding, in vergelijking met de aanduiding 'Vrijzinnige Partij', misleidend is voor kiezers. De Kiesraad heeft dan ook terecht de aanduiding 'Vrouwen Partij (VP)' in het register ingeschreven, aldus de Afdeling.

Niet Stemmers

LPF Leeuwarden vond dat de Kiesraad de aanduiding 'Niet Stemmers' niet had mogen registreren. Zij wil zelf onder de aanduiding 'Club van niet kiezers' meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezing. Volgens de partij lijken beide aanduidingen zoveel op elkaar dat kiezers hierdoor in verwarring zouden kunnen raken en misleid worden.

De Afdeling is van oordeel dat de aanduidingen zich voldoende van elkaar onderscheiden en dat kiezers daardoor niet in verwarring raken. Beide aanduidingen moeten in zijn geheel worden bekeken. Zo bevat de aanduiding 'Club van niet kiezers' de woorden 'Club van' die niet voorkomen in de aanduiding 'Niet Stemmers'. Weliswaar komt het woord 'niet' in beide aanduidingen voor, maar dat was volgens de Afdeling ‘niet zodanig bepalend dat daardoor verwarring is te duchten’. De Kiesraad heeft terecht niet de betekenissen van de woorden 'kiezers' en 'stemmers' bij de vergelijking van de aanduidingen betrokken, aldus de Afdeling.