Advies over uitwerking permanente kiezersregistratie niet-ingezetenen

In het buitenland wonende personen kunnen zich voortaan laten opnemen in het permanente register voor verkiezingen voor Tweede Kamer, Europees Parlement en referenda. Ze hoeven zich dan niet meer voor elke verkiezing opnieuw te laten registreren als kiezer. De Kiesraad heeft advies uitgebracht over de uitwerking van deze wet in een algemene maatregel van bestuur (amvb). In het advies wordt ervoor gepleit het mogelijk te maken dat alle aanvragen tot permanente registratie elektronisch kunnen worden ingediend.

Beeld: Marcel Vogel Mediatheek Rijksoverheid

De Kiesraad adviseert te onderbouwen waarom het noodzakelijk is om het burgerservicenummer van Nederlandse kiezers in het buitenland te registreren. Tevens wordt gevraagd te verduidelijken wat in de ontwerp-amvb wordt verstaan onder ‘geldige Nederlandse identiteitskaart’. Aangenomen wordt dat dit ook een Nederlands paspoort kan zijn. Ook het ijkmoment van geldigheid van de te overleggen blijkt niet duidelijk uit de ontwerp-amvb.

Vereenvoudiging registratieprocedure

De ontwerp-amvb, waar het advies over gaat, vormt de uitwerking van een eerder door de Eerste Kamer aanvaard wetsvoorstel tot wijziging van de Kieswet. Deze wijziging voorziet in vereenvoudiging van de procedure voor registratie als kiezer voor Nederlanders die in het buitenland wonen (permanente kiezersregistratie niet-ingezetenen).