Advies over modellen voor o.a. stempas en kiezerspas Tweede Kamerverkiezing

Dit advies gaat over de vaststelling van modellen (bepaald format voor stempas, kiezerspas, schriftelijke volmacht, briefstembewijs en stembiljet voor kiezers buiten Nederland) voor de Tweede Kamerverkiezing van 15 maart 2017. Om de leesbaarheid van de stempas te behouden, adviseert de Kiesraad om voor kiesgerechtigden in Bonaire, Sint Eustatius en Saba een ander model stempas vast te stellen dan voor kiesgerechtigden in het Europese deel van Nederland.

Beeld: Kiesraad

De Kiesraad vindt het positief dat op de stempas wordt vermeld welk stemlokaal zich in de nabijheid van het woonadres van de kiesgerechtigde bevindt. Dit verhoogt de toegankelijkheid van het verkiezingsproces.

Stempas aanvraag zonder afspraak

Verder vraagt de Raad de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om gemeenten te wijzen op het belang van kiesgerechtigden om zonder afspraak een nieuwe stempas te kunnen aanvragen in het gemeentehuis. Veel gemeenten hebben namelijk geen traditionele loketten meer, of helpen burgers alleen nog op afspraak.

Afscherming ID bij volmachtverlening niet toegestaan

Tot slot beveelt de Raad aan om kiesgerechtigden op de stempas te informeren dat het gebruik van ID-covers (hoesjes waarmee bepaalde informatie op een identiteitsbewijs afgeschermd kan worden) niet is toegestaan. De gemachtigde moet een kopie van het identiteitsbewijs van degene waarvoor hij stemt meenemen waarop alle gegevens leesbaar zijn.