Advies Actal aan minister BZK: maak digitale indiening van verzoeken referenda mogelijk

Maak het mogelijk om inleidende verzoeken en ondersteuningsverklaringen voor het houden van referenda ook digitaal in te dienen. Dit staat in een advies van Actal, adviescollege toetsing regeldruk, aan de minister van BZK. Formulieren moeten op basis van de Wet raadgevend referendum op papier worden ingeleverd. Vervolgens worden ze door de Kiesraad gedigitaliseerd, om de wettelijke controle hierop te kunnen uitoefenen. Actal noemt deze procedure ‘onnodig omslachtig en belastend’.

Actal wijst op discussies rondom de betrouwbaarheid van digitale verzendmethodes. Een eerste stap in de goede richting kan daarom zijn, zo wordt in het advies opgemerkt, ‘om niet zozeer de bestanden elektronisch te verzenden, maar om het mogelijk te maken de digitale bestanden op een elektronische gegevensdrager te overhandigen. De procedure blijft gelijk met het verschil dat de gegevensdrager voor de verzoeken zowel papier als elektronisch kan zijn.’

Combineren inleidende verzoeken en ondersteuningsverklaring

Actal wijst er verder op dat mensen die een inleidend verzoek voor een referendum hebben ondersteund, in de volgende fase opnieuw een ondersteuningsverklaring kunnen tekenen. Actal: ‘Dat kan verwarring oproepen, omdat de indiener van het inleidend verzoek dit vaak al ziet als een ondersteunende verklaring.’ Actal pleit er daarom voor om het aantal inleidende verzoeken op te tellen bij het totaal aan ondersteuningsverklaringen, zodat een persoon maar één keer het verzoek tot het houden van een referendum hoeft te onderschrijven.

Besluit regering

Volgens de Wet raadgevend referendum kan de regering besluiten dat verzoeken tot het houden van een referendum op elektronische wijze worden ingediend. De regering heeft er echter voor gekozen dat verzoeken alleen per post kunnen worden ingediend. De Kiesraad heeft eerder in een advies naar voren gebracht dat wat hem betreft de formulieren digitaal verwerkt kunnen worden, mits dit voldoende betrouwbaar is.