Eind 2016 test internetstemmen voor kiezers in het buitenland

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil eind 2016 een test houden met internetstemmen voor kiezers in het buitenland. Stemmen via internet moet het stemproces voor deze groep kiezers makkelijker maken. Via de test wil de minister inzicht krijgen in de betrouwbaarheid van bestaande internetstemdiensten en de benodigdheden om kiezers in het buitenland met vertrouwen hun stem via internet uit te laten brengen.

Beeld: ©Kiesraad

In 2015 onderzoekt het ministerie van BZK of partijen in de markt bereid zijn hun internetstemdienst te gebruiken voor de test, omdat het ministerie geen internetstemdienst laat ontwikkelen voor de test. Als er leveranciers bereid zijn om aan de test deel te nemen en als financiële middelen voor de test beschikbaar zijn, dan wordt in het voorjaar van 2016 het plan van aanpak gemaakt voor de uitvoering van de test. De test kan dan eind 2016 plaatsvinden in de vorm van een gesimuleerde verkiezing die enkele dagen duurt. Tijdens die gesimuleerde verkiezing vinden de beveiligingstesten plaats.

Beveiliging internetstemmen aan kant van kiezer

Voor het tweede aspect van de test, namelijk wat internetstemmen vergt aan de kant van de kiezer, zijn 2 acties gepland:

  • een onderzoek naar de technische mogelijkheden om de risico’s aan de kant van de kiezer te beperken
  • een enquête onder Nederlanders die vanuit het buitenland mogen stemmen om na te gaan welke mate van beveiliging deze kiezers nodig vinden om te stemmen per internet

Deze 2 acties worden eind 2016 uitgevoerd.