Advies over stembescheiden waterschapsverkiezingen

Vanaf 2015 worden provinciale statenverkiezingen én waterschapsverkiezingen gecombineerd. Kiezers kunnen op dezelfde dag voor beide verkiezingen hun stem uitbrengen. Om te voorkomen dat stempassen en andere stukken voor beide verkiezingen door elkaar worden gehaald, zijn onderscheidende kenmerken nodig. Dit wordt geregeld in een wijziging van de Kiesregeling. Het ontwerp voor deze wijziging is aan de Kiesraad voorgelegd. In hoofdlijnen kan deze zich goed vinden in voorgestelde wijzigingen.

Beeld: Eric Maas Mediatheek Rijksoverheid

De wijzigingen gaan over onderscheidende kenmerken van de stempas, kiezerspas, het volmachtbewijs en het stembiljet. Zo maakt de ontwerpregeling het mogelijk logo’s en lettercodes van gemeenten en waterschappen op deze stembescheiden af te drukken. Met name het gebruik van logo’s maakt het voor stembureauleden eenvoudiger om de stukken te onderscheiden. De concrete uitwerking van deze mogelijkheden kan echter nog worden verduidelijkt, aldus de Kiesraad.

Volmachtverlening

Positief is de Kiesraad in het advies eveneens over de uitleg op verschillende stembescheiden over de onderhandse volmachtverlening, al kan deze tekst nog wel wat duidelijker. Het advies bevat tot slot enkele suggesties over vermelding van gegevens van kiezers op de stempas en de handtekening en het bedrukken van de achterzijde van de stembiljetten.